Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Digitala kapningar av företag
#1
Några rader författade av Peter Forsman, ansvarig för Internetstiftelsens abuse- avdelning.Tänk dig följande - Du har under många år byggt upp ett varumärke med kvalitetspro- dukter och du kan inta ditt morgonkaffe i trygg förvissning om att inget kommer rubba den bilden.

Det börjar som en krusning på ytan, en oväntad hatisk kommentar på Facebook om att ni är bedragare. Avsändaren är en inköpare från andra sidan jorden som säger att ni inte levererat trots att han betalat i förskott. Nu vill han varna allt och alla för era bluff- metoder. En snabb slagning i kundregistret när du kommer till kontoret avslöjar att det företaget inte finns som kund till er. Ni rensar bort kommentaren och fortsätter arbetsdagen.

Plötsligt knackar någon på dörren till kontoret och säger att de är där för att hämta en lastbilslast med er mest kända produkt.
På kontoret finns bara administrativ personal och all hantering av produkter sker från er produktionsanläggning en bit utanför stan. Ni hänvisar lastbilschauffören dit men han är envis: "Det ska hämtas här, kolla på det här mejlet".

Det är ungefär nu som polletten trillar ner; chauffören visar ett mejl med er logga, hur inköparen på chaufförens bolag kommit överens om förskottsbetalning mot att de köper en lastbilslast (till ett otroligt bra pris).

Problemet är bara att det inte är sänt från er, någon har registrerat en domän med företagsnamn med tillägget "AB".
Med kallsvetten rinnande ner för ryggen sätter du dig framför datorn, steg för steg ser du hur det inte bara är en domän som är registrerad i ert namn. Det är också en Facebook, Twitter, riktade Googleannonser och andra social medier.

Någon har inte bara registrerat en falsk domän utan helt kapat er digitala identitet. Någon gör massiv reklam mot uppköpare i andra länder, att genom att kontakta "er" kan man köpa er skandinaviska superkvalitet till otroligt bra pris.

Problemet för dig som ägare av företaget är att detta nu har pågått i flera månader och på bedragarnas Facebook och i olika sociala medier varnas det nu brett för er och era bluffmetoder.

Du ber IT-personalen att kolla på bluffdomänen men ser bara att alla spår pekar mot anonyma utländska aktörer.
Ert varumärke lider otrolig skada och för all framtid kommer just ditt bolag vara förknippat med internationella bedrägerier så snart någon googlar ert namn.

Låter detta skrämmande? Det sker i detta nu och det har kommit till Internetstiftelsens kännedom att ett ökande antal svenska företag är drabbade.

Nyheter .:. FAQ .:. Chat

Honeypotadress: foruminfo@minea.se
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)