Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.

Username
  

Password
  

Search Forums

(Advanced Search)

Forum Statistics
» Members: 5
» Latest member: William19
» Forum threads: 36
» Forum posts: 75

Full Statistics

Online Users
There are currently 45 online users.
» 0 Member(s) | 45 Guest(s)

Latest Threads
DNS över HTTPS - DoH
Forum: Allt som inte har med domäner att göra
Last Post: niklas
2020-10-28 9:59
» Replies: 9
» Views: 2 180
Carl Piva blir ny vd för ...
Forum: Domänvärlden
Last Post: niklas
2020-10-26 11:24
» Replies: 0
» Views: 17
OVPN vinner informationsf...
Forum: Allt som inte har med domäner att göra
Last Post: niklas
2020-09-14 16:31
» Replies: 1
» Views: 261
Nödvändigheten av backup
Forum: Allt som inte har med domäner att göra
Last Post: niklas
2020-09-13 9:00
» Replies: 0
» Views: 143
Kundportalen inte tillgän...
Forum: Status
Last Post: niklas
2020-07-26 10:46
» Replies: 0
» Views: 295
Förenklad hantering av sk...
Forum: Nyheter och förändringar
Last Post: niklas
2020-07-14 8:42
» Replies: 0
» Views: 384
Kundportalen inte tillgän...
Forum: Status
Last Post: niklas
2020-03-30 13:35
» Replies: 2
» Views: 1 336
Uppdatering av kundportal...
Forum: Status
Last Post: niklas
2020-02-22 12:12
» Replies: 1
» Views: 941
Uppdatering av kundportal...
Forum: Status
Last Post: niklas
2020-02-09 10:51
» Replies: 1
» Views: 1 092
Inget antivirusskydd fung...
Forum: Spam, Phishing, Malware och annat missbruk
Last Post: niklas
2020-01-02 10:17
» Replies: 0
» Views: 1 256

 
  Carl Piva blir ny vd för Internetstiftelsen
Posted by: niklas - 2020-10-26 11:24 - Forum: Domänvärlden - No Replies

Carl Piva blir ny vd för Internetstiftelsen, en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Han tillträder den 6 april 2021.
 
Internetstiftelsens kommande vd heter Carl Piva. Han arbetar idag i koncernledningen på Eniro som ansvarig för produktutveckling.
 
– Carl Piva är en framgångsrik ledare med en stor passion för samhällsfrågor och med en gedigen internationell bakgrund. Jag är övertygad att han kommer att bidra starkt till att utveckla Internetstiftelsen så att flera ska vilja, våga och kunna använda internet, som är vår vision, säger Ylva Hambraeus Björling, styrelseordförande för Internetstiftelsen.
 
Carl Piva har tidigare suttit i ledningen för TM Forum, en av världens största medlemsorganisationer för telekomoperatörer och dess leverantörer, där han bland annat drivit deras Smart City-initiativ. Han har även suttit i ledningen för nordiska konsultbolag, och har arbetat med strategi och försäljning hos amerikanska it-jättar som IBM och CA Technologies. Sedan förra året arbetar Carl Piva som ansvarig för produktutveckling på Eniro Group, där han etablerat en lönsam produktportfölj och varit en del av bolagets finansiella och affärsmässiga transformation.
 
– Jag har den största respekt för Internetstiftelsen och den samhällskritiska roll stiftelsen har. Att få leda och vara del av detta viktiga samhällsbyggande uppdrag med så många duktiga kollegor och partners kommer bli en fantastiskt spännande utmaning, säger Carl Piva.
 
Danny Aerts, Internetstiftelsens nuvarande vd, meddelade i slutet av april i år att han väljer att sluta som vd efter snart 15 år på posten.
 
Carl Piva tillträder tjänsten som vd på Internetstiftelsen den 6 april 2021.

Print this item

  Nödvändigheten av backup
Posted by: niklas - 2020-09-13 9:00 - Forum: Allt som inte har med domäner att göra - No Replies

Som användare är det ofta lätt att underskatta vikten av att ta backup av sin hemsida, och e-post. Ofta utgår man från att ens leverantör tar backup och att det räcker.

Men, det är ju så, om nu något skulle gå katastrofalt fel för ens leverantör, då är det ju man själv som kommer att stå där med konsekvenserna. Det spelar ju då ingen roll att man kan skylla på någon annan, typ leverantören, datan är ju borta oavsett. Förklaringar och beskyllningar räcker inte i detta läge.

Ett sorgligt exempel på detta kan ni läsa här, HTTPME just put us out of business.

Vi som leverantör tar detta med backup ytterst seriöst. Vi tar t.ex. backup som lagras i olika datacenter, så vad som beskrevs i artikeln ovan ska inte kunna hända hos oss, men, det går aldrig att säga aldrig, absolut ingenting är 100% säkert.

Därför skall ni som kund och användare alltid se om ert hus ordentligt, se till att ni inte bara har en "bra" förklaring när katastrofen sker, utan se till att ni går skadelös ur katastrofen, ta eget ansvar.

Ta därför egna backuper på er data, på er hemsida och er e-post. Ta typ katastrofbackuper, som lindrar katastrofen, kanske inte till 100%, men till typ 90%. De behöver inte vara helt perfekta, ta t.ex kopior på er email någon gång per år.

Har ni webbhotell hos oss då finns det ett bra stöd i cPanel för att ta backup, som ni laddar ned till er egen dator. Använd detta! Gör detta några gånger per år. Även Installatron har denna funktion.

Dom flesta använder IMAP för e-post idag. Det innebär att mail ofta både lagras lokalt på datorn och på servern, så skulle servern försvinna så finns alltid mailen kvar lokalt. Men, ta backup ändå.

Sedan, en kommentar om molnlagring, typ Dropbox, Onedrive, Google drive, etc., lagring på dessa är inte backup. Förvisso kan man nog med nästan 100% säkerhet säga att data som lagras där inte kommer att försvinna pga leverantörerna. Just dessa leverantörer har en så pass avancerad infrastruktur att det knappast sker, MEN, dessa skyddar inte mot ofrivillig borttagning, eller malware typ ransomware som krypterar data. Bara för att ni lagrar data på dessa molntjänster betyder det inte att dessa är säkra! Ta backup på viktig data som ni lagrar där. 

Viktig data skall ni ta backup på och lagra på media som ni kopplar bort från er dator när ni gjort er backup, typ en USB-disk.

Print this item

  OVPN vinner informationsföreläggande
Posted by: niklas - 2020-09-13 8:22 - Forum: Allt som inte har med domäner att göra - Replies (1)

Grattis OVPN till domstolsbeslutet som gav er rätt och dessutom krävde att motparten, filmbolagen, skulle betala alla rättegångskostnader. Det sistnämnda är ytterst viktigt för att det ofta är just det som är den tunga biten för de som blir stämda av filmbolagen, de som blir stämda har i regel inte dom pengarna och ger då upp innan det går till domstol. En vedertagen strategi av filmbolagen som nu får en smäll på fingrarna.

Filmbolagen tog hjälp av den vedervärdiga organisationen/företaget Rättighetsalliansen, som har som affärside att spåra enskilda individer som laddar ned material och sedan skicka godtyckliga fakturor direkt (för att skrämma och schikanera), och av tomten Jesper Larsson (Säkerhetspodcasten) som nu med sin mammonstyrda verksamhet prostituerar sig till vad som helst. Inga av dessa hjälpte i detta fall. Nice.

Källor: 

För övrigt kan jag starkt rekommendera OVPN som VPN-tjänst. Har använt dom i många år, och förutom att det är ett svenskt företag är det att hastigheten i deras tjänst som gör dem så bra. Jag använder den primärt för att kunna arbeta på ett säkert sätt när jag är ute och reser, vilket är frekvent och omfattande, och tjänsten har alltid fungerat med grym prestanda.

Print this item

  Kundportalen inte tillgänglig
Posted by: niklas - 2020-07-26 10:46 - Forum: Status - No Replies

Vi har problem med kopplingar till det svenska registriet. Under det att vi undersöker detta vidare kommer vår kundportal att vara stängd. Den kommer att öppnas senast kl 17:00 den 26/7.

Print this item

  Förenklad hantering av skräppost och mer tillförlitlig e-postleverans
Posted by: niklas - 2020-07-14 8:42 - Forum: Nyheter och förändringar - No Replies

Vi har nu lanserat en ny e-posttjänst som

 1. Förenklar hanteringen av skräppost
 2. Bättre hantering av "svensk" skräppost
 3. Större tillförlitlighet för att få den e-post som skickas till dig

Förenklad hantering av skräppost


Både cPanel och DirectAdmin har ett mycket bra skydd för skräppost, men det kan vara många inställningar att hålla reda på. Med vår nya tjänst blir det mycket enklare.


Med denna tjänst behöver ni inte göra några inställningar själv alls. All skräppost ni får hamnar i en karantän. Varje dag får ni ett mail med en lista på de brev som hamnat i er karantän. Ni ser direkt i brevet vilka mail som ligger i er karantän. Här kommer ett exempel.[Image: 2y9v408navjw46klskb.png]

Här kan ni direkt i detta brev:


 • Vitlista avsändaren. Om brevet felaktigt kategoriserats som skräp, då vitlistar ni bara avsändaren här så kommer hens framtida mail inte att kategoriseras som skräp.
 • Svartlista avsändare. Då kommer alla mail som denna avsändare skickar att kategoriseras som skräp.
 • Leverera brevet till min Inbox, dvs om ni vill få brevet skickat till er från karantänen. Brevet dyker då upp i er Inkorg. Skall ni vitlista avsändaren är det bäst att först skicka mailet till er Inbox.
 • Ni kan logga in till er karantän och hantera er skräppost där.Ni kan också logga in till er karantän genom att klicka på länken enligt ovan:


[Image: 619ls01zfe5u00yszc5.png]Här kan ni göra betydligt mer:
 • Först och främst kan ni titta på innehållet i brevet utan att det behöver komma till er Inbox.
 • Precis vad ni kan göra i rapporteringsmailet kan ni också gör här, vit- svartlista, skicka till Inbox osv.
 • Ni kan här också analysera brevet. Ni kan se vad som orsakat att brevet kategoriserats som skräp och ni kan se hela orginalkällan för brevet.
 • Ni hanterar också här era vit- och svartlistningar. Ni kan lägga till betydligt mer avancerade vit- och svarlistningar här, t.ex. vitlista hela domäner, typ *@klarna.se.

Ni får som sagt ett mail dagligen med information om ny skräppost som hamnat i er karantän. Skräppost sparas 7 dagar i karantänen, sedan tas de bort.
Bättre hantering av "svensk" skräppostSkräppostfilter är i regel anpassade för skräppost på engelska och riktad mot engelsktalande personer. Vi ser emellertid mer och mer skräppost som är riktade på en svensk målgrupp. Breven är skrivna på svenska och innehåller ofta en context som är relevant för svenskar, t.ex. referenser till Zlatan, ABBA, Benny Andersson, Leif GW och så vidare. De internationella skräppostfiltrerna är dåliga på att fånga dessa.Med denna tjänst hanterar vi själva anpassningen till svenska förhållanden. Vi administrerar och anpassar egna regler för att fånga svensk skräppost, phishing, virus och andra bedrägliga mail. Slinker ni ändå igenom svensk skräppost, rapportera det då till oss så uppdaterar vi vårt regelverk efter detta.


Mer tillförlitlig e-postleverans

Är ni orolig för att e-post inte kommer fram till er vid driftstörningar? Normalt sett behöver man inte vara orolig eftersom protokollet för e-post är anpassat till driftstörningar. Om ens e-postserver går ned, då skall den e-postserver som skickar e-post till er vänta med att skicka brevet tills dess er e-postserver är upp och fungerar igen. Dessvärre fungerar inte alla e-postservrar på det sättet, de struntar i att vänta och meddelar avsändaren att brevet inte går att skicka, och att meddela avsändaren detta sker bara i bästa fall, ofta struntar man även i detta och mailet kommer inte fram och ingen vet om att det inte kommit fram. Detta skall som sagt inte hända, men det händer i praktiken ändå.

Lösningen på detta är att man själv har flera e-postservrar, där alla kan ta emot e-post till mig. Går en ned, då tar den andra vid. Med denna tjänst får ni denna säkerhet. Er e-post kommer att hanteras av servrar i olika datacentraler, i olika länder (alltid inom EU).

Frågor och Svar

[b]För vem är denna tjänst tänkt för?[/b]
Tjänsten är tänkt för dem som vill få en enklare hantering av den skräppost man får. Kontrollpanelerna cPanel och DirectAdmin har ett mycket gott skydd för skräppost, men för många känns alla möjligheter med dessa mer som ett hinder som komplicerar hanteringen. Den avancerade användaren som vill ha full kontroll, för hen är det bättre att fortsätta att använda funktionerna i kontrollpanelerna.


[b]Vad är fördelarna med denna tjänst?[/b]
Främst enklare hantering. Ni får ingen skräppost till er Inkorg som ni kan irritera er över. All skräppost hamnar i karantän som ni sedan själv väljer hur och när ni skall hantera. En annan fördel är att denna tjänst är bättre anpassat för skräp som skickas på svenska och till svenskar. Vi anpassar hela tiden reglerna efter det spam som skickas på svenska, detta är alltså något som vi på Registrera Domän gör.


[b]Vad är nackdelarna med denna tjänst?[/b]
Ni kan själv inte sätta mer avancerade inställningar. T.ex. vilken nivå av spamkategorisering som skall hamna i karantän, själv sätta upp regler för vad som skall blockas respektive släppas igenom. En annan nackdel är att ni inte omedelbart ser om ni får ett skräppostmeddelande. Låt säga att ni väntar på ett brev, men ni får det inte, trots att avsändaren säger att han skickat det. Det kan då tänkas att brevet kategoriserts som skräp, rätt eller fel, och då hamnat i karantänen. Detta varskos ni om endast 1 gång per dygn. Men, ni kan alltid besöka er karantän när ni vill (spara länken i rapporteringsbrevet) och då kontrollera där om brevet hamnat i karantän. Detta är då ett steg ni måste komma ihåg att göra.


[b]Jag får ett brev som jag tycker är skräp, men det fastnar inte i karantänen. Hur kan jag rapportera det?[/b]
Vi jobbar ständigt med att förbättra skyddet, men det händer absolut att skräp faller igenom. Är man alltför hård i sin kategorisering, då riskerar man att antalet "false positive" ökar. Med detta menar man att korrekta brev felaktigt kategoriseras som spam. Vi är därför tacksama för att ni rapporterar brev som borde vara spam så vi kontinuerligt kan förbättra skyddet.

I er e-postklient, skapa en katalog som heter [b]spamr[/b]. Får ni mail som ni tycker borde vara spam, då flyttar ni dessa till katalogen [b]spamr[/b]. Våra system bevakar denna katalog och kommer att hämta dessa brev för att lära vårt spamskydd att detta verkligen är spam. På så sätt blir skyddet bara bättre och bättre. Notera dock att mail i denna katalog kommer att tas bort automatiskt inom 24 timmar.
[Image: 20yej7116d7a7011.png]

[b]Vad kostar tjänsten och hur beställer jag den?[/b]
Tjänsten kostar 120 kr per år. Den finns tillgänglig för våra webbhotellkunder, webbhotellkonton som har kontrollpanelen cPanel eller DirectAdmin. Tjänsten är inte tillgänglig för de tjänster som följer med domänregistrering. 

Print this item

  Kundportalen inte tillgänglig
Posted by: niklas - 2020-03-30 11:15 - Forum: Status - Replies (2)

Just nu har vi en driftstörning med vår Kundportal, https://kunder.support. Den är inte tillgänglig för inloggning.

Vi arbetar med att lösa problemet och just nu vet vi inte när det kan vara löst.

Support erhålls via vår chat, https://registrera-doman.se/chat

Print this item

  Uppdatering av kundportalen 22/2 -20
Posted by: niklas - 2020-02-22 10:27 - Forum: Status - Replies (1)

Vi genom för en uppdatering av kundportalen Lördagen den 22/2 -20.

Denna beräknas pågå 09:30 - 11:00.

Under denna tid är det inte möjligt att logga in till kundportalen.

Print this item

  Uppdatering av kundportalen 8/2 -20
Posted by: niklas - 2020-02-08 9:03 - Forum: Status - Replies (1)

Vi kommer under Lördagen den 8/2 2020 att utföra underhållsarbete av kundportalen https://kunder.support

Det innebär att det inte kommer att vara möjligt att logga in till sitt kundkonto under hela lördagen.

Behöver ni support, kontakta oss då via vår chat. https://chat.registrera-doman.com

Print this item

  Inget antivirusskydd fungerar när det gäller
Posted by: niklas - 2020-01-02 10:17 - Forum: Spam, Phishing, Malware och annat missbruk - No Replies

<p>Tittade på en intressant youtube med&nbsp;<a href="https://sv.wikipedia.org/wiki/Kevin_Mitnick">Kevin Mitnick</a>. Mycket underhållande och givande. Han driver nu ett säkerhetsföretag som bland annat erbjuder pentester, dvs att bryta sig in i företags datornätverk.</p><p>Han påstår bland annat följande:</p><p></p><ol><li>Dom kan lura alla antivirusprogram som finns på marknaden. Inget antivirusprogram hjälper mot de program/malware som de&nbsp;använder.</li><li>De är 100% framgångsrika med att bryta sig in i sina uppdragsgivare datornätverk.</li></ol><div>Helt makalösa påståenden tycker jag. Nu menar Kevin att antivirusprogram är nödvändiga och skyddar mot det mesta, men de skyddar inte mot dem som verkligen vill ta sig in på en dator. Jag antar att han främst då syftar på riktade attacker från någon med stora resurser. Typ att den attacken riktas mot är viktig för någon, av någon orsak, t.ex. en journalist, politiker eller&nbsp;forskningschef och de som står bakom attacken är i första hand någon stat, men även företag, som har stora resurser till sitt förfogande.</div><div>Jag kan varmt rekommendera bland annat följande två youtubes</div><div><br></div><div><a href="https://youtu.be/iFGve5MUUnE">https://youtu.be/iFGve5MUUnE</a><br></div><div><a href="https://youtu.be/NtzZBTjKngw">https://youtu.be/NtzZBTjKngw</a><br></div><div><br></div><div><br></div><p></p><p class="sceditor-nlf"><br></p>

Print this item

Thumbs Up Grymt webbläsarskydd
Posted by: niklas - 2019-12-08 12:56 - Forum: Spam, Phishing, Malware och annat missbruk - No Replies

<p>De flesta är nog överens om att "uBlock Origin" är det bästa skyddet mot Malware (och annonser) i webbläsare.</p><p>Denna finns som tillägg/extension till de flesta webbläsarna, Firefox varianter, och webbläsare baserade på Chromium. När ni installerar den, var noga med att installera den rätta, varianter som innehåller malware har funnits i googles webshop. Den rätta varianten ser ut så här:</p><p><img src="https://xxa.se/i/19d42i532klavp47.png"><br></p><p><br></p><p>Ni kan läsa mer om "uBlock Origin" på</p><p></p><ul><li><a href="https://github.com/gorhill/ublock/wiki">https://github.com/gorhill/ublock/wiki</a><br></li><li><a href="https://en.wikipedia.org/wiki/UBlock_Origin">https://en.wikipedia.org/wiki/UBlock_Origin</a><br></li></ul><div><br></div><div>Men, nu var inte detta riktigt syftet med denna post, de flesta känner till "uBlock Origin", utan, jag upptäckte en grym youtube video som beskriver hur man använder uBlock. När man installerat uBlock verkar den väldigt enkel, man behöver inte göra några inställningar, den fungerar "out of the box". Och, det gör den också (för farmor och farfar), men för den mer intresserade användaren har uBlock grymt mycket mer potential. Följande video går igenom det på ett fantastiskt (lättförståligt)&nbsp;sätt, och denna rekommenderas också av Raymond Hill, utvecklaren av "uBlock Origin".</div><div><br></div><div>Video:&nbsp;<a href="https://youtu.be/2lisQQmWQkY">https://youtu.be/2lisQQmWQkY</a><br></div><div><br></div><div><hr id="null"><br></div><div><br></div><p></p><p class="sceditor-nlf"><br></p>

Print this item