Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.

Username
  

Password
  

Search Forums

(Advanced Search)

Forum Statistics
» Members: 13
» Latest member: Dysonvacuumsparescouk
» Forum threads: 44
» Forum posts: 92

Full Statistics

Online Users
There are currently 39 online users.
» 0 Member(s) | 39 Guest(s)

Latest Threads
Forum har flyttats
Forum: Förslag
Last Post: niklas
2020-12-29 1:40
» Replies: 0
» Views: 599
Forum flyttat
Forum: Nyheter och förändringar
Last Post: niklas
2020-12-29 1:39
» Replies: 1
» Views: 268
Forum har flyttats
Forum: Allt som inte har med domäner att göra
Last Post: niklas
2020-12-29 1:37
» Replies: 0
» Views: 317
Forum har flyttats
Forum: Domänvärlden
Last Post: niklas
2020-12-29 1:36
» Replies: 0
» Views: 199
Forum har flyttats
Forum: Spam, Phishing, Malware och annat missbruk
Last Post: niklas
2020-12-29 1:36
» Replies: 0
» Views: 188
Apple
Forum: Allt som inte har med domäner att göra
Last Post: niklas
2020-12-27 8:28
» Replies: 3
» Views: 515
Facebook evil?
Forum: Allt som inte har med domäner att göra
Last Post: niklas
2020-12-26 12:58
» Replies: 9
» Views: 6 453
Arbete utförs på Kundport...
Forum: Status
Last Post: niklas
2020-12-25 16:31
» Replies: 0
» Views: 160
Revision av IDN-tabellern...
Forum: Domänvärlden
Last Post: niklas
2020-11-13 21:33
» Replies: 0
» Views: 645
DNS över HTTPS - DoH
Forum: Allt som inte har med domäner att göra
Last Post: niklas
2020-10-28 9:59
» Replies: 9
» Views: 4 294

 
  Forum har flyttats
Posted by: niklas - 2020-12-29 1:40 - Forum: Förslag - No Replies

Detta forum har flyttats till https://info.registrera-doman.se

Print this item

  Forum flyttat
Posted by: niklas - 2020-12-29 1:38 - Forum: Nyheter och förändringar - Replies (1)

Detta forum har flyttats till https://info.registrera-doman.se

Print this item

  Forum har flyttats
Posted by: niklas - 2020-12-29 1:37 - Forum: Allt som inte har med domäner att göra - No Replies

Detta forum har flyttats till https://info.registrera-doman.se

Print this item

  Forum har flyttats
Posted by: niklas - 2020-12-29 1:36 - Forum: Domänvärlden - No Replies

Detta forum har flyttats till https://info.registrera-doman.se

Print this item

  Forum har flyttats
Posted by: niklas - 2020-12-29 1:36 - Forum: Spam, Phishing, Malware och annat missbruk - No Replies

Detta forum har flyttats till https://info.registrera-doman.se

Print this item

  Arbete utförs på Kundportalen
Posted by: niklas - 2020-12-25 16:31 - Forum: Status - No Replies

Planerat underhållsarbete utför på https://kunder.support den 25/12.

Portalen beräknas vara tillgänglig kl 21:00.

Print this item

  Apple
Posted by: niklas - 2020-12-18 8:39 - Forum: Allt som inte har med domäner att göra - Replies (3)

Efter 25 år i Windowsvärlden och före dess 10 år i Unixvärlden, och för all del VAX/VMS-världen, gick jag in i Apples ekosystem fullt ut för 1.5 år sedan. Det kändes faktiskt som att komma hem, då bland annat terminalen med kommandon man känner igen, så skönt att slippa hantera allt med fönster och mus.

Det började med att jag lämnade Android för iPhone efter varit inbiten Android användare sedan begynnelsen. Anledningen till att jag lämnade Android var flera. Den främsta anledningen handlade om Googles utveckling, från att vara "Dont be evil" hjälten på Internet till att bli ett av de mest  misbetrodda. Det går inte att lita på Google, och de miljöer de tillhandahåller, alls. Man är som kund/användare handelsvaran och allt jag gör spåras och dokumenteras av Google och deras partners/apputvecklare/..... En annan anledning var att Android alltmer började tappa sina fördelar gentemot  iPhone. I sin iver att förbättra batteritiden började tillverkare införa begränsningar i telefonerna. T.ex. kunde man inte lita på att bakgrundsprocesser verkligen levde. Dessa kunde skjutas ned av operativsystemet. Precis som iPhone. Det blev också alltmer problematiskt att roota android och fler funktioner krävde root för att fungera. Androids allt större fokus på "säkerhet" gav mig allt mindre handlingsfrihet. Det enda "rena" märket, HTC, försvinner från marknaden. Fördelarna med Android försvann successivt. Efter att jag gått över till iPhone blev steget till det fullständiga Apple ekosystemet kort.

Nu efter 1.5 år har jag börjat vänja mig vid MacOS och tänkte här dela med mig av dessa erfarenheter. Det har definitivt varit en resa med besvikelser, men det har ändå varit rätt beslut, och nu med Apples eget kisel, M1, är det odiskutabelt, Apples datorer står i en helt annan klass än de Intel-baserade. Skillnaden är extrem, jag köpte direkt en MacBook Air M1 och prestandan på denna är helt makalös. Batteritiden är helt makalös. Och priset är makalöst, för 12500 kr är den överlägset allt annat i prisklassen, och även överlägset datorer med dubbla priset, och prisnivån är nu också rimlig för gemene man. Datorn är tyst som en sten. Grymt, grymt. Lyssna på TechBubbel här så får ni höra deras reaktion på M1.

Det har varit en del besvikelser under denna resa.


 1. Uppdateringar av OS. När jag gick från Windows trodde jag att det äntligen skulle vara slut på dessa ständiga uppdateringar som kräver omstart av datorn. MacOS har varit värre än Windows. Extremt frustrerande. Kan bero på att de hade problem med Catalina, men det spelar ingen roll. upplevelsen har varit kass. Samma sak med ständiga uppdateringar av appar. Den kassa upplevelsen med uppdateringar av OS fortsätter med Big Sur. Uppdateringen till 11.1 resulterade att hela iCloud försvann från datorn. Uppdateringar på Apple känns inte alls robust. Här finns en lista på kända uppdateringsproblem med Big Sur.
 2. Brickningar och problem vid uppdateringar av OS. Har en fullspecad Mini och med denna har det uppstått allvarliga problem två gånger vid uppdatering av OS. Datorn startat igång, men kommer inte vidare. Man är helt hjälplös, finns inga bios-lägen eller annat, går inte att göra något. Utan Apples support hade jag inte kommit vidare. Så ska det inte vara. Skulle fabriksåterställa en MacBook Air 2018 som hade Big Sur installerad. Följde noga Apples anvisningar för fabrikåterställning, men datorn brickades. En halvdag med Applesupporten hjälpte inte, fick skicka in den till Apple service, och också betala för att de återställde den.
 3. Tangentbordet på MacBook < 2020 är en katastrof. Hur i hela friden kan man ha sådana tangentbord? Det absolut sämsta jag varit med om någonsin, stumma och fungerar dåligt efter en tids användande. Även Apples lösa tangentbord till stationär datorer är 100% överreklamerade, köp inte dessa, köp andra märken, kanske Logitech.
 4. Pris - prestanda är urusel. Billigaste Apple datorn är MacBook Air för 12.500 och prestandan på denna är så usel att det är obegripligt, motsvarar de Netbooks som var populära för 10 år sedan. Dubblar man priset så får man datorer med medioker prestanda. Att köpa Apple, det gör man INTE för prestandan, det gör man av andra orsaker och man måste ha plånboken för det. DOCK, nu, December 2020, är det ändring på detta, nu är det det motsatta. Med Apples egna kisel är det tvärtom så att pris/prestanda är oslagbar. Fortfarande säljer Apple datorer med Intel, köp absolut inte dessa. Under 2021 kommer dessa att ersättas med M* processorer och 2022 kommer extremt kraftfulla datorer att lanseras. Har ni aktier i Intel, sälj.
 5. MacOS fönsterhantering är ett skämt. Kommer man från Windows är detta det svåraste att vänja sig vid. Det svåraste jag har haft att vänja mig vid är att "Cmd Tab" bara cirkulerar apparna, inte apparnas alla fönster. Att komma till ett specifikt fönster i en app kräver mus, extremt frustrerande.
Postivt har varit:

 1. Apple ger support! Vart får man support om man köpt en Windows burk eller en Android? Helt grymt att Apple ger support, bara det är en anledning till att rekommendera alla att gå över till Apple. Nu har Microsoft sakta försökt få igång en motsvarande support, men de är hästlängder efter och de kan aldrig komma upp på samma nivå eftersom de inte har kontroll över hårdvaran som Apple har.
 2. Grym kvalité på MacBook. Detta är datorer som håller många många år (förutom tangentbordet på modeller <2020). ROI på en Apple MacBook är hästlängder över en Windows laptop.
 3. Ekosystemet. Ja, det är det som göra att man fastnar. Dator, telefon, klocka, plattor är grymt integrerade. Framförallt fungerar klockan långt över förväntan, den är oändligt mer användbar än de Samsung och Huawei klockar jag tidigare haft och det är främst integrationen mellan de olika enheterna som gör det. Men, man säger att Apple bara fungerar, så perfekt fungerar emellertid inte detta ekosystem.
 4. Terminalen, dvs att man kan arbeta på kommandoraden i en miljö som är bekant för mig. De flesta unix/linux kommandona finns på MacOS.
 5. Apples integritet för användaren. Har faktiskt trovärdighet.
 6. Säkerhet. Känner mig extremt mycket tryggare med MacOS än med Windows. Använder inte heller en massa bloated anti-* programvaror, så skönt att slippa dessa och inte behöva oroa sig över malware, ransomware etc. Detta var nog den främsta anledningen till att jag valde att överge Windows, och förväntningarna har uppfyllts. Jag ser att med Catalina, Big Sur och M* chippen, att Apple gör oerhört mycket för säkerheten. T.ex.  monteras numera hela systempartitionen read-only, inte ens root kan göra något åt det, det hanteras på chipnivå. Säkerheten på MacOS är grym, det har en del nackdelar, men i dagens värld är det värt det. Windows är ju som alla vet en katastrof, WannaCry 2017 och alla ransomware attacker som pågår nu, alltid riktat mot Microsoft system. Appropå det ämnet kan jag rekommendera denna bok Sandworm: A New Era of Cyberwar and the Hunt for the Kremlin's Most Dangerous av Andy Greenberg och denna Podcast Darknet Diaries Ep 73: WannaCry. Denna podcast, Not Petya, är också intressant, i denna intervjuas också Andy Greenberg.

Jag skall i framtida inlägg skriva lite om hur jag mitigerar de svagheter jag upplever med MacOS och om lite andra erfarenheter.

Print this item

  Revision av IDN-tabellerna
Posted by: niklas - 2020-11-13 21:33 - Forum: Domänvärlden - No Replies

Internetstiftelsen vill informera om att vi har genomfört en mindre revision av IDN och specialteckentabellerna under hösten (Revision C, 2020-10-02).

Ni hittar ni fortsättningsvis de aktuella förteckningarna över specialtecken för våra toppdomäner .se och .nu på följande länkar:


Information om IDN och länkar till teckentabellerna finns liksom tidigare även att tillgå via Internetstiftelsens webbplats.

Print this item

  Carl Piva blir ny vd för Internetstiftelsen
Posted by: niklas - 2020-10-26 11:24 - Forum: Domänvärlden - No Replies

Carl Piva blir ny vd för Internetstiftelsen, en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Han tillträder den 6 april 2021.
 
Internetstiftelsens kommande vd heter Carl Piva. Han arbetar idag i koncernledningen på Eniro som ansvarig för produktutveckling.
 
– Carl Piva är en framgångsrik ledare med en stor passion för samhällsfrågor och med en gedigen internationell bakgrund. Jag är övertygad att han kommer att bidra starkt till att utveckla Internetstiftelsen så att flera ska vilja, våga och kunna använda internet, som är vår vision, säger Ylva Hambraeus Björling, styrelseordförande för Internetstiftelsen.
 
Carl Piva har tidigare suttit i ledningen för TM Forum, en av världens största medlemsorganisationer för telekomoperatörer och dess leverantörer, där han bland annat drivit deras Smart City-initiativ. Han har även suttit i ledningen för nordiska konsultbolag, och har arbetat med strategi och försäljning hos amerikanska it-jättar som IBM och CA Technologies. Sedan förra året arbetar Carl Piva som ansvarig för produktutveckling på Eniro Group, där han etablerat en lönsam produktportfölj och varit en del av bolagets finansiella och affärsmässiga transformation.
 
– Jag har den största respekt för Internetstiftelsen och den samhällskritiska roll stiftelsen har. Att få leda och vara del av detta viktiga samhällsbyggande uppdrag med så många duktiga kollegor och partners kommer bli en fantastiskt spännande utmaning, säger Carl Piva.
 
Danny Aerts, Internetstiftelsens nuvarande vd, meddelade i slutet av april i år att han väljer att sluta som vd efter snart 15 år på posten.
 
Carl Piva tillträder tjänsten som vd på Internetstiftelsen den 6 april 2021.

Print this item

  Nödvändigheten av backup
Posted by: niklas - 2020-09-13 9:00 - Forum: Allt som inte har med domäner att göra - No Replies

Som användare är det ofta lätt att underskatta vikten av att ta backup av sin hemsida, och e-post. Ofta utgår man från att ens leverantör tar backup och att det räcker.

Men, det är ju så, om nu något skulle gå katastrofalt fel för ens leverantör, då är det ju man själv som kommer att stå där med konsekvenserna. Det spelar ju då ingen roll att man kan skylla på någon annan, typ leverantören, datan är ju borta oavsett. Förklaringar och beskyllningar räcker inte i detta läge.

Ett sorgligt exempel på detta kan ni läsa här, HTTPME just put us out of business.

Vi som leverantör tar detta med backup ytterst seriöst. Vi tar t.ex. backup som lagras i olika datacenter, så vad som beskrevs i artikeln ovan ska inte kunna hända hos oss, men, det går aldrig att säga aldrig, absolut ingenting är 100% säkert.

Därför skall ni som kund och användare alltid se om ert hus ordentligt, se till att ni inte bara har en "bra" förklaring när katastrofen sker, utan se till att ni går skadelös ur katastrofen, ta eget ansvar.

Ta därför egna backuper på er data, på er hemsida och er e-post. Ta typ katastrofbackuper, som lindrar katastrofen, kanske inte till 100%, men till typ 90%. De behöver inte vara helt perfekta, ta t.ex kopior på er email någon gång per år.

Har ni webbhotell hos oss då finns det ett bra stöd i cPanel för att ta backup, som ni laddar ned till er egen dator. Använd detta! Gör detta några gånger per år. Även Installatron har denna funktion.

Dom flesta använder IMAP för e-post idag. Det innebär att mail ofta både lagras lokalt på datorn och på servern, så skulle servern försvinna så finns alltid mailen kvar lokalt. Men, ta backup ändå.

Sedan, en kommentar om molnlagring, typ Dropbox, Onedrive, Google drive, etc., lagring på dessa är inte backup. Förvisso kan man nog med nästan 100% säkerhet säga att data som lagras där inte kommer att försvinna pga leverantörerna. Just dessa leverantörer har en så pass avancerad infrastruktur att det knappast sker, MEN, dessa skyddar inte mot ofrivillig borttagning, eller malware typ ransomware som krypterar data. Bara för att ni lagrar data på dessa molntjänster betyder det inte att dessa är säkra! Ta backup på viktig data som ni lagrar där. 

Viktig data skall ni ta backup på och lagra på media som ni kopplar bort från er dator när ni gjort er backup, typ en USB-disk.

Print this item